• De prijzen van Amerikaanse olie en Brent-olie zijn woensdag flink gedaald.
  • Dat komt deels door het stijgende aanbod van olie: de Amerikaanse export nadert het record van 6 miljoen vaten per dag.
  • Eerder deze week kondigde het oliekartel OPEC+ aan de productie met 1 miljoen vaten per dag te gaan verlagen, om de markten te stabiliseren.
  • Lees ook: Waarom de productieverlagingen van de OPEC geen effect op de olieprijs hebben

Een sterk stijgend aanbod van en onzekerheid over de toekomstige vraag naar olie duwt de prijs van het zwarte goud omlaag: woensdag bereikten de olieprijzen het laagste punt in maanden. 

Amerikaanse olie (West Texas Intermediate) daalde met 4,12 procent naar 69,37 dollar per vat en Noordzee-olie (Brent) ging met 3,68 procent omlaag naar 74,39 dollar per vat. Inmiddels zijn de prijzen weer licht gestegen.

De prijsdaling is deels een gevolg van de toenemende onzekerheid over de toekomstige wereldwijde vraag naar olie, nu de Amerikaanse olievoorraden oplopen. Tegelijkertijd kampt de markt met een groter aanbod van olie uit de Verenigde Staten.

Sommigen waarschuwen dat de gestegen Amerikaanse productie er toe kan leiden dat het oliekartel OPEC+, en dan met name Saudi-Arabië, in antwoord daarop de markt kan gaan overspoelen met olie. Dat zal zorgen voor sterk dalende prijzen, met als doel om kleinere leveranciers uit de markt te drukken. 

Lees ook: Saudi-Arabië gooit strategie voor oliemarkt mogelijk helemaal om in 2024 door Amerikaanse producenten uit de markt te drukken met prijsoorlog, stelt energie-expert

De daling van woensdag volgt op een serie eerdere prijsdalingen, die OPEC heeft geprobeerd tegen te gaan door verlagingen van de olieproductie aan te kondigen. De Saudische minister van Energie, prins Abdulaziz bin Salam, zei eerder deze week tegen persbureau Bloomberg dat de lagere productie tot zeker maart kan aanhouden.

Onderzoeksbureau Kpler verwacht dat Saudi-Arabië de verlaging van de productie met een miljoen vaten per dag heel 2024 gaat volhouden, maar handelaren twijfelen of andere lidstaten van OPEC+ zich ook zullen houden aan de vrijwillige productieverlaging. 

"Terwijl de OPEC+ de productie terugschroeft, is er een aantal landen buiten die groep die de productie juist verhoogt, en zelfs ook binnen die groep", zegt olie-analist Matt Smith van Kpler tegen Business Insider. "De VS zijn meer gaan produceren en Canada, Guyana en Brazilië ook. En ironisch genoeg zijn Venezuela en Iran binnen de OPEC ook de productie aan het opschroeven. Het komt er eigenlijk op neer dat OPEC+ ruimte maakt voor meer aanbod van buiten OPEC, terwijl de vraag onder druk staat."

Vraag naar olie kan wereldwijd afnemen door economische vertraging

Ondertussen ligt in de Verenigde Staten een recessie op de loer. Een teken daarvan zijn de Amerikaanse benzineprijzen, die naar het laagste punt in 11 maanden zijn gezakt.

"De oliemarkt is in toenemende mate gevoelig voor aanwijzingen dat de economie afkoelt", zegt hoofdstrateeg Quincy Krosby van LPL Financial. "Dalende olieprijzen zijn een teken van een verslechterende economie."

Ook in China kan de vraag naar olie afnemen. Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde dinsdag de vooruitzichten voor de financiële gezondheid van het Aziatische land naar “negatief".

De Russische president Vladimir Poetin (links) en de de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman in Riyadh op 6 december 2023.
De Russische president Vladimir Poetin (links) en de de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman in Riyadh op 6 december 2023.
Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

"De vier dagen van verlies op rij voor olie zorgen voor gesprekken op het allerhoogste niveau tussen leiders in het Midden-Oosten en het Kremlin", zei senior-econoom José Torres bij Interactive Brokers woensdag tegen Business Insider. "Ze lijken bereid om de productie verder te verlagen."

Poetin is momenteel op bezoek in het Midden-Oosten en had woensdag een ontmoeting met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. De twee dringen erop aan dat alle landen van oliekartel OPEC en bondgenoten zich aansluiten bij het recente akkoord over productieverlagingen. 

LEES OOK: Waarom de productieverlagingen van de OPEC geen effect op de olieprijs hebben